סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין מאפשר העברת נכס ללא תמורה (מתנה) לקרוב מבלי לשלם במועד מתן המתנה מס שבח. (לא מדובר בפטור אלא בדחיית חבות במס שבח בעת מכירתו).
בשונה מההתנהלות במס שבח, תקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה) מחייבות תשלום מס רכישה בזמן מתן נכס במתנה לקרוב, אך יחד עם זאת מאפשרות הן הקלות בדרך של חיוב שליש (1/3) מס רכישה בלבד.
כדאי לשים לב להבדלים בין מס שבח לבין מס רכישה לעניין ההגדרה של "קרוב".
מס שבח מס רכישה
חוק מיסוי מקרקעין תקנות מס רכישה
בן זוג v v (לרבות מי שהיה בן זוג- במשך שישה חודשים שקדמו למכירה)
הורה v v
הורי הורה v x
צאצא v v
בן-זוגו של צאצא v v
צאצאי בן הזוג v x
בני זוג של כל הנ"ל v x (למעט בן זוג של צאצא שכן חלה לגביו ההגדרה)
(בן זוג של הורה,הורי הורה,צאצא, צאצאי בן זוג)
אח או אחות v v
(בתנאי שקיבלו את הזכות-
-מהורה או מהורי הורה-
-ללא תמורה או ירושה)
תקנה 20 לתקנות מס רכישה מאפשרת פטור מלא מתשלום מס רכישה בעת העברת דירה במתנה בין בני זוג, אולם פטור זה מותנה בכך שהמתנה ניתנת לבן הזוג ומשמשת את שני בני הזוג כדירת מגורים.
מקבל המתנה אשר יבקש למכור את דירת המגורים שקיבל במתנה לפי פטור דירה יחידה לפי סעיף 49ב'(2), יהיה חייב לעמוד במבחני הפטור הרגילים ובנוסף הוא יהיה חייב לעבור במסננת של "תקופת צינון" לתקופות של 3 או 4 שנים, תלוי בעובדה האם מקבל המתנה התגורר בדירה, אם לאו. (סעיף 49ו' לחוק מיסוי מקרקעין).
מוכר אשר יבקש למכור דירת המגורים שקיבל במתנה טרם הסתיימה "תקופת הצינון" יוכל למכור את הדירה לפי חישוב לינארי חדש, מס מוטב.
כדאי לקחת בחשבון כי קבלת 50% לפחות ממחיר הדירה בכסף לצורך רכישת הדירה בתקופה של שלוש שנים שקדמו לרכישתה, תחשב כקבלת הדירה במתנה ולפיכך גם מקרה זה יחייב עמידה בתקופת צינון.
יש לקוחות שפונים אלינו ותוהים האם מערכת הביטקס מבצעת חישוב שבח בגין העברת נכס ללא תמורה לקרוב. אנו משיבים כי לא מבצעים חישוב שבח בעת העברת נכס ללא תמורה לקרוב שכן העברת נכס לקרוב לפי סעיף 62 לחוק אינה מהווה אירוע מס אלא דחיית מס. המשמעות היא שחישוב השבח "נדחה" למועד שבו מקבל המתנה ירצה למכור את הנכס.
אתגר קדם-קאופמן, עו״ד | אברהם בקר, עו״ד